Universeum – en regnskog mitt i Göteborg

AvRobin

Universeum – en regnskog mitt i Göteborg

Innan man gör sitt första besök på Universeum har man en helt annan blick om vad det är man ska möta. Här inne hittar man en blandning mellan museum, djurpark och äventyr.

Universeum – en regnskog mitt i Göteborg

Det sägs vara ett vetenskapscentrum, men är så mycket mer än det. Det ligger ganska centralt i staden nära Liseberg och Världskulturmuseet. Museet öppnade 2001 och har sedan dess varit ett populärt mål för besökare från hela världen när de har varit i Göteborg såväl som ett roligt ställe att besöka för göteborgarna själva.

Från norr till söder

Universeum är uppbyggt lite unikt genom att det ligger längs med en bergsvägg. Det första man gör är att man tar sig upp till toppen. Här möter man först ett ganska kallt landskap med växter, små djur och kalla vattendrag. Efter hand beger man sig nedåt för att möta varmare breddgrader. Den första delen man besöker heter Vattnets väg och under den delen är det svenska djur, fiskar och växter som i första hand lever i vattnet man kan se. När man tar sig vidare i vattenvärlden kommer man till Akvariehallen. Här hittar man inte bara de svenska arterna utan även exotiska. Här finns allt från hajar till korallrevsfiskar och rockor. För de yngre besökarna är det här en spännande avdelning. Den är också byggd för att man ska kunna komma nära och när hajar och rockor simmar nära. Innan man tar sig vidare ut i de större hallarna stöter man på Reptiliariet. Här bor det blandat ormar och andra reptiler bland annat ödlor. Det är en samling där de flesta är giftiga och det  kan kännas lite att gå runt och titta på några av de giftigaste arterna i världen. Precis som alltid när man står utanför ett terrarium tänker man på om det är helt säkert eller om någon av arterna har lyckats rymma.

Färgglada regnskogen med alla djuren

När man har tagit sig härifrån kommer man ut i de större hallarna och här möter vi regnskogen. Det är ett stort rum där man möter flera olika sorters djur och växter som finns i regnskogen. Här är det lite varmare och man möter både fåglar och olika apor. Det här är en underhållande och livlig plats att besöka och det är sällan en lugn stund. Man kommer nära inpå och kan passa på att ta roliga foton. Många av de djur som finns här är otroligt färgglada.

Färgglada regnskogen med alla djuren

Det finns fler avdelningar för besökarna även om de inte innehåller djur är de otroligt intressant. En avdelning är Teknoteket. Här hittar man information om teknik. Det kan vara både gammal teknik och historien kring den eller om ny teknik som är på ingång eller under utveckling. Rymden är en annan avdelning. Här kan man passa på att lära sig en massa om rymden och de rymdresor vi människor har gjort tidigare. Hälsa är den del av Universeum som handlar mer om människan och hur människokroppen fungerar. För de allra yngst finns Jobbis, en lekplats som har fokus på lärande.

Om författaren

Robin administrator