Spelmuseum som resemål

AvRobin

Spelmuseum som resemål

Man kan nog lugnt kalla vår familj för spelgalna, vi gillar alla typer av spel helt enkelt. Så pass mycket att vi brukar planera våra semestrar efter någon typ av spelaktivitet eller besök.

Därför tänkte jag berätta lite om olika platser vi besökt. En del bra och en del mindre bra.

Spelmuseum som resemål
Spelmuseum som resemål

Museum i Lancashire

Forskning, resurser och utställningar som utforskar spelets utveckling och historia finns här. Museum för “Games and Gaming” finns som ett oberoende museum för att bevara, illustrera, utforska, tolka och dokumentera spelets historiska betydelse och spelets inflytande på samhället och industrin. Organisationen är bildad till förmån för lokalsamhället, allmänheten, studenter, skolor och akademiker. Det är ett historiemuseum baserat i Lancashire sedan 2014 och drivs av en styrelse. Museet har utställningar på spelrelaterade evenemang, lokala universitet, museer och konstgallerier. Utställningar är pedagogiska och fokuserade på att ge mening till publiken i en underhållningsbaserad miljö. De gör detta genom praktiska händer på spelsessioner som är inställda mot traditionella tolkningsmedier för att ge en sammanhängande berättelse. Lärande är naturligt och informellt och ger extra djup till underhållningsvärdet i spelutställningar som erbjuds. Museumet var rätt tråkigt om vi ska vara helt ärliga, men det gav ändå en bra bild av historien för spelande.

Stockholms spelmuseum

Ett av huvudstadens senaste museer är Stockholms Spelmuseum, eller Museum of Video Games. DÄr kan man lära sig om videospelshistorien från Pong till NES: s glansdagar och långt in i dagens VR-revolution. Man kan även utmana sina vänner eller sin familj i något av de spel som finns i utställningen. Det bästa sättet att lära sig om videospelkultur är trots allt att uppleva spelen personligen. Museet organiserar också arkadturneringar och olika spelrelaterade aktiviteter. Det här var ett riktigt roligt museum och hit kommer vi gärna tillbaka om och om igen.

Finlands spelmuseum

Finska spelmuseet ligger i Vapriikki Museum Center i Tammerfors och är ett museum som ägnas åt historien för finska spel som. Utställningen består av 100 finska spel, sex tematiska periodrum, en videospelarkad och ett föränderligt utställningsrum. Sammantaget har museet runt 85 spelbara digitala spel. Museet skapades med hjälp av en crowdfunding-kampanj som arrangerades år 2015. Där lyckades man samla in 85 860 euro från över tusen stödjare. Även spelföretag som Supercell, Housemarque och Colossal Order har ställt upp.

Finlands spelmuseum
Finlands spelmuseum

Förutom digitala spel samlar och visar även Finlands spelmuseum brädspel, miniatyrspel, rollspel och lajvar. Museet öppnade i januari 2017. I slutet av juni 2017 hade över 100 000 människor redan besökt museet. Utställningar har arrangerat personliga spelhistorier, rollspelkonventionen Ropeco och följt utvecklingen av virtual reality-spelet P.O.L.L.E.N.

Bästa stället

US National Videogame Museum är ett museum om videospel och historia kring videospel, beläget i Frisco, Texas. Museet öppnades 2016 och inkluderar klassiska videospelmaskiner i arkadmiljö, spel på olika videospelkonsoler i ett vardagsrum, spel på historiska datorer, utställningar om branschens historia, artefakter och minnen om videospelindustrin . Ett av museets mål är att besökarna verkligen ska få uppleva spelen så det finns många interaktiva skärmar som har spelbara spel. I Storbritannien öppnade National Videogame Arcade 2015 i Nottingham, som världens första kulturcenter som helt och hållet ägnas åt videospel. Det flyttades till Sheffield 2018 och bytte namn till National Videogame Museum.

Bästa stället
Bästa stället

National Videogame Museum erbjuder flera utställningar som var och en fokuserar på olika scener eller aspekt av videospelshistorien. Detta inkluderar utställningar som fokuserar på ljuddesign i spel, videospelkraschen 1983, ökningen av hemmadatorer samt utvecklingen av videospelkontroller, konsoler och mer. Museet har utarbetade utställningar av särskilt sällsynta och populära spelföremål, såsom Stadium Events och Nintendo World Championships NES Cartridge, samt sällsynta specialutrustningskonsoler, av vilka många bara hade en handfull enheter som någonsin har producerats. Museet fungerar också som en säker fristad för alla typer av videospelprototyper, inklusive den enda kända prototypen av den outgivna Sega Neptune som någonsin har skapats. National Videogame Museum är känt för att ha ett av de största historiska spelarkiven i världen.

Spela obegränsat

Det finns olika spelkonsoler runt om i lokalerna som besökare kan sitta ner med och spela på precis som hemma, eller spela mot varandra med ett urval av spel som vanligtvis roterar varje månad. National Videogame Museum är också värd för en fullständig klassisk spelarkad i 80-talets stil som innehåller spel som Pac-Man, Punch-Out, Donkey Kong och många andra klassiska arkadgiganter. Det finns också en jättestor version av spelet Pong som har gett museet en stor utmärkelse.

Spela obegränsat
Spela obegränsat

Det här museumet var det bästa av alla de vi besökt, utan tvekan. De museum vi varit på som haft olika typer av spel som tema har inte haft något som handlar om till exempel kortspel som UNO, 21 eller Solitär. Men vi ska nog hitta några sådana också så småningom, för vi vet att de finns. När barnen blir nöjda med sitt, om de någonsin blir det.

Om författaren

Robin administrator