Sätt att minska stressnivån i vardagslivet

AvRobin

Sätt att minska stressnivån i vardagslivet

Det är lätt att känna sig stressad i dagens samhälle. Många känner att de måste prestera på jobbet, vara en bra mamma som inte låter barnen vara för länge på förskola eller fritids, man ska hinna umgås med kompisar, vara en bra fru eller man och ha det på topp i hemmet.

Sätt att minska stressnivån i vardagslivet

Som om det inte vore nog så ska man även vara vältränad, hinna baka, laga mat och ha det senaste modet. En del forskare tror att mycket av stressen kommer av sociala medier, där det ofta målas upp hur bra man har det och vad man åstadkommit. Många fler unga känner sig stressade idag, en orsak till detta kan vara att det är stor press i skolan och att man känner att man måste jobba hårt för att få bra betyg.

Logga stressen

Det finns många sätt att få en mer stressfri vardag. Ett sätt är att faktiskt sätta sig ner och gå igenom vad det är som gör att det blir stressigt. Tänk efter och skriv ner de situationer som skapar stress, logga stressen. Är det på morgonen när man ska iväg till jobbet och kanske lämna barnen på förskolan, fritids. Är det på jobbet, vad exakt är det där isåfall. Är det på kvällen när man kommer hem från jobbet, barnen ska hämtas, mat ska lagas och senare iväg på en aktivitet. När man väl har ringat in vad det är som gör att man stressar, så kan man börja ta tag i problemet. Det finns idag digitala antistress-program som kan användas i självhjälps syfte om man inte vill söka hjälp från läkarvården.

Logga stressen

Prioritera

När man väl ringat in vad som orsakar stress i sitt liv så kan man börja jobba med att på bästa sätt eliminera det.Man måste lära sig att prioritera vad som faktiskt är viktigt i sitt liv.Måste man verkligen hänga med på alla inbjudningar om AW, klädpartyn, födelsedagar osv. Måste barnen ha flera aktiviteter i veckorna så att man måste stressa iväg från jobbet och hinna hem innan det är dax att fara vidare.Måste huset vara i tipp topp varje dag, kan man inte ta hand om tvätten på helgen.

Gör sådant du mår bra av

Man lever bara en gång är en ganska vanlig klyscha, men så är det faktiskt. Ta vara på den tiden och gör saker du mår bra av. Livet kan inte vara roligt och behagligt alla dagar men,  det kan de vara de flesta dagar. Skapar man en bra balans i livet så brukar det andra lösa sig av sig självt. Stäng av mobiltelefonen på kvällarna och läs inte det där mailet från jobbet när du är hemma. Umgås med familjen, spela ett sällskapsspel, gå på bio eller gå ut på en promenad. Hoppa över sociala medier ett tag och fundera på om det verkligen är nödvändigt att titta på det där facebook inlägget eller Instagram fotot. Man blir förvånad över hur fort det går att bli av med behovet att hela tiden vara uppkopplad.

Om författaren

Robin administrator