Lotta Engberg i Göteborg

AvRobin

Lotta Engberg i Göteborg

Även om Lotta Engberg inte är född i Göteborg räknas hon till stor del in som göteborgare efter att ha stått som programledare för många kända program genom åren. Hon har satt många spår i svensk tv-historia genom de insatser hon har åstadkommit för de Göteborgsbaserade programmen som har visats i svensk tv.

Lotta Engberg i Göteborg

Lotta på Liseberg – Göteborg från början till slut

Lotta på Liseberg – Göteborg från början till slut

Sedan 2004 har Liseberg måndag mellan juni och augusti besökts av Lotta Engberg när hon har varit programledare för Lotta på Liseberg. Programmet har kommit att motsvara Allsång på Skansen med skillnaden att Lotta på Liseberg är i Göteborg och hålls på måndagar mot Allsången som är på tisdagskvällar. Lotta har lett programmet redan från start även om det från början inte direktsändes i TV. Det var inte förrän 2009 som programmet började direktsändas och det visas i TV4 och sedan dess har programmet direktsänds varje år. Det är lite skillnad på Allsången och Lotta på Liseberg förutom att de är på olika orter. Eftersom Lotta på Liseberg sänds på TV4 är det även reklampauser för tv-tittare. De besökare på plats får under tiden njuta av att artister framför ännu ett nummer. Låtarna som sjungs under reklampausen spelas även de in, men de kan bara ses på TV4 Play för den som önskar. Allsången som Lotta hållit i har även haft ett inslag av Bingolott under tre säsonger. Mitt under allsången kom det ett bingospel. För att delta behövde man köpa en bingobricka för 25 kr och både publik och tittare kunde delta i spelet. Flera priser delades ut med bland annat resor. Efter 2011 fortsatte dock allsången med att bara vara allsång utan inslag av spel.

Lottas deltagande i julen på Liseberg

Sedan många år tillbaka har Liseberg en tradition av att vara den största julmarknaden i Sverige. Lotta var inte sen med att komma som programledare för ett program som var liknande allsången. Juletid var det mer julsånger och lucia som sjöngs. Programmet kom att börja kallas för Jul-Lotta på Liseberg och var ett trevlig inslag i de svenska hemmen under den mörka årstiden. Även om det var höst och vinter spelades programmet in utomhus. Från 2011 började programmet sändas i nationell tv genom TV4. Det är lätt att förstå att Lotta Engberg till mångt och mycket räknas som göteborgare när man läser hennes meritlista även om hon inte är född i staden. Hon har gjort mycket även utanför tv-rutan eftersom hon i grund och botten är sångerska. Bland det första vi hörde från henne var Fyra bugg och en Coca Cola. Hon har genom åren även kommit att få priser för att vara göteborgare. 2005 fick hon till exempel ta emot priset som Årets göteborgare. 2009 fick hon Lisebergsapplåden mycket tack vara hennes framgångar i tv-rutan.  När det kommer till priser från Göteborg har hon även fått ta emot utmärkelsen Göteborgs stads förtjänsttecken som ett bevis på att hon verkligen räknas som en äkta göteborgare för sina insatser som programledare för olika program.

Om författaren

Robin administrator