Liseberg – en av Göteborgs stora attraktioner

AvRobin

Liseberg – en av Göteborgs stora attraktioner

En av de absolut största attraktionerna i Göteborg är helt klart Liseberg. Det är en nöjespark som har en historia ända tillbaka till 1923 när den invigdes.

Idag ägs den av Göteborgs kommun som driver den genom ett aktiebolag. Parken håller öppet under sommarmånaderna från slutet av april fram till och med mitten av oktober. Under de mörkare månaderna håller parken öppet under halloween och från början av november fram till jul. Nöjesparken är inte bara stor i Göteborg utan även i hela Sverige och år 2010 var den faktiskt det mest populära resmålet i Sverige. Historien kring namnet är lite rolig. Marken som nöjesparken byggdes på ägdes från början av en köpman vid namn vid namn Johan Anders Lamberg. Han hade en fru som hette Elisabet, men kallades för Lisa. Platsen där Liseberg idag finns döpte han 1753 till Lisas berg. Efter hand kom det att bli Liseberg som blev tilltalsnamnet. Berget som ligger på den västra delen heter Geteberget. Det är inga höga berg och Geteberget är bara 38 meter högt. Göteborgs stad köpte marken först 1908.

Nöjesparken byggs under 1920-talet

Nöjesparken byggs under 1920-talet

Under 1920 talet hölls Jubileumsutställningen och det var även då Liseberg invigdes. Jubileet handlade om att Göteborg firade 300 år som stad. Till det här stora jubileet byggdes en nöjespark och en kongresspark. Det blev början på det som idag är Liseberg. Från början fanns det många attraktioner och en av dem var den Gamla bergbanan som var nästan en kilometer lång. Ville man ha ett säsongskort på den tiden kostade det 20 kronor. Jämför man med dagens krona skulle det ha kostat runt 500 kronor.

Från början var parken tänkt att bara vara tillfällig just under tiden som jubileet varade, men både utställningen och Liseberg kom att bli enorma succéer vilket gjorde att beslutet om att driva nöjesparken vidare togs. Under den första månaden hade nöjesparken hela 800 000 besökare.

Göteborgs stad köper Liseberg

Året efter att parken öppnades beslutade Göteborg stad att de skulle köpa in nöjesparken och året efter tog aktiebolaget som sedan dess har drivit nöjesparken över. En dag som parken hade riktigt lite besökare var den 22 september 1924. Bara 46 besökare tog sig till parken den dagen och det har sedan dess varit toppnoteringen. Under hela året 1924 hade nöjesparken haft närmare 500 000 besökare.  Parken kom 1926 att utökas med en danslokal, Polketten. Det här blev ännu en succé och redan första året hade danslokalen över 500 000 dansande besökare.

Göteborgs stad köper Liseberg

Liseberg fortsatte att utvecklas hela tiden. Första året som parken fanns påbörjades bygget av en teater. Det var Cabarethallen som fanns fram till och med 1966 och genom åren hade många besökare. En annan attraktion som kom att bli populär var sagogrottan som bland annat innehöll ett vattenfall. Här byggdes också Lustiga Huset som redan från början var en av de absoluta favoriterna bland besökarna. Entrébyggnaden utvecklades och kom att bli rosa med torn på taket till öppnandet av parken inför säsongen 1929. Det här året utvecklades även parkeringen som kom att göra det möjligt att ta emot fler besökare varje dag.

Om författaren

Robin administrator