Liseberg – billigaste nöjesparken i världen

AvRobin

Liseberg – billigaste nöjesparken i världen

60-talet var ett stort årtionde i utvecklingen av Liseberg. Nu kom berg- och dalbanan Super 8 till och Pariserhjulet tog plats på nöjesparken för första gången.

Liseberg – billigaste nöjesparken i världen

Det gjordes också ett häfte som döptes till Lisebergshäftet. Intäkterna hade ökat enormt under bara 29 år och var hela tolv gånger högre 1961 jämfört med 1939. Det konstaterades under den här tiden att Liseberg, trots sin höga omsättning hade världens lägsta entréavgifter bland nöjesparkerna. 1963 betalade besökarna bara 1 krona för att komma in om de var vuxna och 50 öre om de var barn. 1973 hade Liseberg funnits i 50 år. Det firades stort och många kända artister fanns på plats. Besökarna kunde bland annat få njuta av Sven-Bertil Taube eller Frank Zappa . Det hölls även en jubileumskavalkad där det berättades om de 50 år som parken hade funnits. Samma år som 50-årsjubileet invigs även Flume ride som genom åren har varit en av de allra mest populära attraktionerna att åka på Liseberg. Det är den vattenbana som de flesta som besökt parken har något minne av. Den var populär redan första året då hela 732 000 åk gjordes i den. Tyvärr drabbades Liseberg av bränder under 70-talet. Två hus skadades och det ena brann ned till grunden, Konserthallen.

Lisebergskaninen introduceras och bli en symbol för Liseberg

Idag känner vi igen mycket med Lisebergskaninen. Den kom till redan på 80-talet och har sedan dess spelat en given roll för Liseberg. Den är grön och rosa och vi känner mycket väl igen den. Under det här årtiondet utökades även den markyta som hör till Liseberg och fler åkattraktioner kunde komma till. Bland annat byttes den gamla Bergbanan som hade stått från 1923 ut till en ny och mer modern variant i form av Lisebergsbanan. Huvudentrén fick nytt utseende eftersom den behövde renoveras ordentligt från grunden passade de på att bygga till två torn.

Nya satsningar görs på nöjesparken

De största satsningar i Lisebergs historia gjordes helt klart under 90-talet. Då påkostades både anläggningen i stort och många nya attraktioner kom till. Dessutom utvecklades företaget Lisebergs gäst som skötte campingplatserna som hör Liseberg till. Under det här årtiondet visade investeringarna sig direkt och det blev ett stort ekonomiskt uppsving för nöjesparken under de senare åren på 90-talet. Under 2000-talet började vi ta med Liseberg hem till tv-sofforna när Lotta på Liseberg började visas. Innan Lotta på Liseberg började visas var det Jul på Liseberg som väckte störst intresse och sedan dess har ett givet inslag varje år innan jul. Idag har den kommit att bli den största julmarknaden i Sverige. De investeringar som hade gjorts tidigare började nu visa sig bland besöksantalet och 2003 slogs det nya besöksrekordet med 3,4 miljoner besöker under ett år.

Genom alla årtionden har Liseberg varit otroligt nytänkande och det har märkts både på utvecklingen av nöjesparken i stort och att besöksantalet hela tiden har ökat. Dessutom har nöjesparken alltid haft något att erbjuda för alla åldrar vilket är väldigt unikt. Liseberg är en nöjespark som välkomnar alla, gammal som ung.

Om författaren

Robin administrator