Kända personer från Göteborg

AvRobin

Kända personer från Göteborg

Genom åren har det kommit många personer som har blivit väldiga kända runt om i Sverige från Göteborg. Många väldigt folkkära artister kommer just från Göteborg och här nedan kommer vi att nämna några av dem.

Lasse Kronér

Lasse Kronér

En person som har haft en lång och storslagen karriär är Lasse Kronér. Han föddes i Göteborg 1962 och har genom åren varit både musiker, sångare och programledare för många olika tv-program. Från början var han med i showgrupp som hette Triple & Touch och han var med i den 1985-1999. Det var även med den gruppen han fick sitt genombrott. Lasse Kronér började uppträda redan som ung, men då för en mindre publik. Det var inom sången han började sin karriär och först var det på fritidsgården han uppträdde för de andra ungdomarna. Han var väldigt blyg, men det var inget som hindrade att han även började uppträda ute på gatorna i Göteborg. Ett år har han även ställt upp i Melodifestivalen, men kom inte vidare till final. Idag är han mer känd för den programledare han varit för många olika program. Han var bland annat den som tog över efter Leif “Loket” Olsson och ledde Bingolott under fem år. Efter det fortsatte han med att vara programledare för musikfrågeprogrammet Doobidoo. Han var även en av grundarna till programmet och kom med idén till det. Efter att han slutat som programledare där har han dykt upp i tv-rutan i en massa olika program och alltid gjort stor succé.

Leif “Loket” Olsson

Leif Loket är en av våra allra mest folkkära programledare. Det största han har gjort är nog när han var programledare för Bingolott under tio säsonger. Han ledde programmet under dess storhetstid och varje vecka sågs programmet av närmre en miljon tittare. Första gången priset “Årets göteborgare” delades ut var det Loket som fick ta emot det. 1993 fick han ta emot det prestigefyllda priset och utmärkelsen. Bingolotto bidrog enormt mycket till den svenska idrotten genom åren och till stor del kan vi tacka Loket för det. I hans tidigare år hade han varit väldigt aktiv inom idrottsvärlden. Han var bland annat med och bildade laget Pärlans IK för att kunna spela ishockey. Han gick senare över till handboll och var domare. Det största han dömde var en semifinal i OS 1972 och under samma turnering var han även med och dömde bronsmatchen. Förutom OS har han även dömt i flera VM och EM. Genombrottet som programledare kom i radio och det var sena fredagskvällar han satt som programledare för Radio Ringlinjen. Han gjorde programmet väldigt populärt och efterhand kom det att börja sändas fem kvällar i veckan. Programmen gick ut på att Loket hade olika ämnen och sedan fick folk ringa in och tala med honom om varje ämne.

Det största han har gjort är utan tvekan Bingolotto och det är även från det programmet som vi känner till honom mest. I tio år kunde vi se honom som programledare för programmet. Helt otroliga 3 145 000 tittare såg honom uppesittarkvällen dagen före julafton 1995. 

Om författaren

Robin administrator