Göteborg – med idrotten i fokus

AvRobin

Göteborg – med idrotten i fokus

Göteborg är en stad som har mycket idrott i fokus och genom åren har det kommit många kända idrottare från staden. Det är inte bara inom en sport utan i flera olika. Här tänkte vi nämna två av de allra största idrottsliga evenemangen som hålls varje år i Göteborg. De är inte bara kända i Sverige utan runt om i världen.

Göteborg Horse Show

Ett av de stora årliga evenemangen i Göteborg är Gothenburg Horse Show, som den kallas internationellt är en stor internationell hästtävling. Den har hållits i Scandinavium sedan 1977. Tidigare sponsrades världscupen i hästhoppning av Volvo och det blev naturligt att finalen hölls i Göteborg. Första gången en världscupfinal hölls i Göteborg var 1979. Det här gjorde även att Sverige fick en plats på den internationella hästhoppningskartan världen över. Tävlingen hålls under fyra dagar varje vår och det är inte bara hästhoppning som ligger i agendan. Många av de svenska ryttarna har fått sitt genombrott i Scandinavium och två av de stora namnen som slagit igenom här är Malin Baryard och Angelica Augustsson. Det är inte bara tävlingar i hoppning som har hållits under de fyra dagarna utan även dressyr har varit ett inslag många år. Största svenska vinsten i dressyr kom 1998 när Louise Nathorst vann med sin häst Walk on Top. Extra roligt var det att just det året hölls världscupfinalen i dressyr under tävlingar och hon blev alltså totalvinnare i världscupen. Finalen i körning har även den hållits under ett år i Göteborg och det var 2002. Ett populärt inslag under tävlingarna är det som kallas för Mounted Games. I Sverige kallar vi det för gymkhana. Det kan beskrivas som lekar till häst som går på tid. Det är olika delmoment och det är lag som tävlar mot varandra. Ett lag har fyra deltagare och i Scandinavium tävlar fyra lag mot varandra varav ett är svenskt.

Göteborg Horse Show

Gothia Cup

För många fotbollsspelare är drömmen att delta i Gothia Cup. Det är världens största fotbollsturnering för ungdomar. Fotbollscupen är öppen för ungdomar i åldrarna 11 till 19 år. Den hålls varje år i mitten på juni under en vecka. Varje år deltar ungefär 37 000 spelare från världens alla hörn och de spelar i 1600 olika lag. Cupen hölls första gången 1975, men intresset var dåligt första åren. Det gjorde att medarrangören GAIS drog sig ur och kvar var bara BK Häcken som än idag anordnar den. Lite unikt med Gothia Cup var att det redan från början även fanns en klass för flickor.Eftersom tävlingen har kommit att bli så stor har den växt utanför Göteborgs stadsgränser. Idag spelas det matcher ända ner till Kungsbacka. Först var det några matcher som spelades i Mölndal tills cupen växte sig ännu större och det började spelas matcher även i Partille. Idag används 110 planer för att kunna genomföra cupen. Genom åren har invigningen kommit att bli större och större och lite av ett evenemang i sig. Den hölls först på Lisebergs stora scen, men växte ur den och idag hålls den på Nya Ullevi. Besöksrekordet på invigningen är hela 51 861 åskådare.

Gothia Cup

Om författaren

Robin administrator